O tom, že věda je zábava se přesvědčili žáci sedmých ročníků v rámci své laboratorní práce z fyziky na téma těžiště tělesa. Co je těžiště tělesa? Je to působiště tíhové síly tzv. centrum gravitatis – neboli střed hmotnosti. Každé těleso má jediné těžiště. Pokud se nemění rozložení hmotnosti tělesa, nemění se ani poloha jeho těžiště. Poloha těžiště je daná rozložením látky v tělese. U stejnorodých středově souměrných těles, např. u krychle, kvádru, koule, je těžiště v jejich geometrickém středu.

Těžiště může ležet i mimo těleso (např. u ohnutého drátu či prstenu) nebo mimo střed tělesa, jak je tomu u našeho ptáka Těžišťáka, klauna či papouška. Pokud podložíme pod těžiště prst, těleso zůstane v rovnovážné poloze. Ptáka Těžišťáka můžeme také zavěsit na niť. Stačí vzít jehlu s navlečenou nití, na spodním konci nitě udělat větší uzlík a jehlu s nití provléci koncem ocasu. Držíme-li nahoře niť, pták se vznáší ve vodorovné poloze.

Úlohy o těžišti řešil už Archimédes. Jako devatenáctiletý student se těžištěm zabýval i Galileo Galilei a Gierolamo Cardano, který sestrojil pro královský kočár zvláštní sedadlo, které během jízdy zachovávalo vodorovnou polohu.

Pokud si také chcete vyrobit Těžišťáka, postup a šablonu naleznete zde : http://fyzikanasbavi.zsnovolisenska.cz/hracky-vlastnima-rukama-a-hlavou/hracky-z-papiru.

Foto a text Michaela Kubiszová

Back To Top