Touto otázkou se zabývaly obě deváté třídy v rámci své laboratorní práce z chemie. Skupiny žáků obdržely 10 vzorků potravin či látek, se kterými se denně potkáváme.  Kyselost či zásaditost daných vzorků se určovala pomocí dvou metod. Tou první bylo porovnání zabarvení univerzálního indikátorového papírku s barevnou pH stupnicí. Druhá metoda využívala k měření bezdrátovou digitální pH sondu Pasco, jejíž data se zobrazují žákům v iPadu pomocí programu SPARKvue.

Žáci si tak mohli vyzkoušet metodu hojně využívanou v odborných laboratořích. Z naměřených dat vyhodnocovali, které potraviny patří do skupiny kyselých, zásaditých či neutrálních látek.

Zjistili, že mnoho potravin či nápojů patří do skupiny kyselých látek, jejichž konzumace může mít vliv na výsledné pH našeho organizmu, které má být mírně zásadité. Překyselení může způsobit bolesti hlavy, nesoustředěnost či chronickou únavu. Správné pH organizmu je tedy klíčem k našemu zdraví.

Foto a text Michaela Kubiszová

Back To Top