Takový název má edukační program, který nabízí Slezské zemské muzeum v Opavě. Z názvu lze odvodit, jakého tématu se asi program týkal. Druháci se chvíli zamýšleli, ale nakonec na to přišli. Ptáci, to byla hlavní náplň celé lekce. Na úvod se lektor dětí ptal na různé znalosti o opeřencích. Druháci odpovídali přemísťováním na odpověď ANO či NE.

Pak v týmech měli najít odpověď na otázku, zda jsou těžší kosti slepice nebo králíka. V podstatě si tipovali, ale překvapivě všichni stejně dobře. Těžší je prý králičí kost. Ověřili si to zvážením jejich kostí. A měli pravdu. Pety dokonce přišla na to, proč. Kosti ptáků, mezi něž slepice patří, jsou duté. Pak se vyráběl ptáček z papíru velmi jednoduchým trikem. Poté následovala prohlídka vycpaného ptactva v expozici muzea. Tam ale přišel na řadu ten nejdůležitější, hlavní úkol, který nám měl vysvětlit legrační název programu.  Kluci a holky měli přiřadit do trojice ptáka, nářadí a jeho potravu.

Bylo to těžké, ale když si dobře prohlédli zobák určitého druhu, dokázali pak již snadno podle podoby přiřadit nářadí jako: nůžky, kleště, sítko, pinzetu, a pak i potravu. Tu podle toho, kterým nářadím by se dobře nabírala, porcovala či cedila…. Na cestu zpátky jsme se vydali k vlaku, kterým jsme Opavě ujížděli docela rádi, byla tam zima. Ovšem znalosti ty už nám ani počasí nevezme a zážitků si vezeme domů taky docela dost. Tak třeba někdy příště a za lepšího počasí, Opavo!

Foto a text Vladimíra Dudková

Back To Top