Minulý týden si žáci 9. tříd zkusili napsat maturitní didaktický test z anglického jazyka. Tato část bývá společná pro všechny školy v ČR. Test je tvořen dvěma částmi: poslechovou částí a částí ověřující čtení a jazykové vědomosti a dovednosti. Maximálně lze v testu získat 95 bodů. Pro úspěšné složení zkoušky je potřeba získat alespoň 42 bodů, takže stačí splnit pouhých 44%. Test obsahuje celkem 64 úloh, z toho 56 uzavřených (tzn. úlohy s výběrem 3–4 alternativ, úlohy s dvoučlennou volbou a úlohy přiřazovací) a 8 otevřených (úlohy se stručnou odpovědí).
Proč jsme se rozhodli něco takového udělat?
Připadá nám, že naši žáci jsou v anglickém jazyce na poměrně vysoké úrovni, a tak jsme se rozhodli prověřit naše tušení touto cestou. Navíc nám přijde, že úroveň maturitní zkoušky není příliš vysoká, a tak i ze zvědavosti jsme chtěli zjistit, kolik deváťáků by zvládlo z fleku odmaturovat již dnes. Výsledky vás možná překvapí, my jsme si jen potvrdili, že jsme se nemýlili.
Celkem se maturity nanečisto zúčastnilo 38 žáků a z tohoto počtu by již teď odmaturovalo 31 z nich, tzn. 82%. Šest z nich by dokonce z této zkoušky získalo jedničku, jsou to: Petra Kováčová (98%), Alexandros Divitaris (95%), Vojtěch Kruk (95%), Isabel Poláková (94%), Bára Smetanová (94%) a Martin Krejčiřík (93%). Získat dvojku se podařilo 8 z nich, což je také skvělý výkon. Dobře si vedlo 9 žáků, kteří by získali trojku. a stále ještě dostatečné výkony pro splnění této zkoušky předvedlo 8 deváťáků.
Součástí maturitní zkoušky je samozřejmě ještě ústní část. Věříme však, že i tu by jedničkáři a dvojkaři zvládli bez větších obtíží.
Všem, kteří úspěšně složili pomyslnou maturitní zkoušku, gratulujeme! Nepolevujte ve svém zdokonalování, angličtina by se vám v životě mohla hodit. 🙂
Foto a text Jana Samli
Back To Top