Hrad Sovinec se celý ponořil do středověku, když v pondělí 12. května hostil nejen královny, dvorní dámy, urozené pány, rytíře i trubadúry, ale také měšťany i služebnictvo.

Žáci 14 základních škol i víceletých gymnázií z okresu Bruntál se tady sešli se svými učiteli na 12. ročníku zábavné hry „Hrátky s historií, tentokrát na téma: Život na středověkém hradu.

Organizátoři připravili pro soutěžící pestrý program. Pomyslnou vstupenkou na hrad byl dobový středověký kostým, vlastní erb, dále si žáci museli připravit písničku, ve které se vyskytovalo slovo hrad.

Při procházce hradem se tříčlenná družstva zastavovala na jednotlivých stanovištích a plnila nejrůznější úkoly. Týkaly se života na středověkém hradě, jeho dobývání, rytířských mravů i zbraní a historie Sovince.

Žáci také poznávali na obrázcích hrady Čech, Moravy a Slezska a museli uhádnout, kdo z rodu Lucemburků na hrad zavítal. Praktické dovednosti předváděli při střelbě z praku a luku na cíl a také při výrobě středověkého šperku.

Za správně vyřešené úkoly získávala družstva žetony. Naši školu reprezentovali: Martina Němcová, Míša Moravcová, Vojta Bachlet ze 7. A a Saša Šolcová, Jana Táborská a Milan Trebulák ze 7. B.

Nasmáli jsme se i s rytířem Vaškem, který doprovázel při soutěži družstvo 7. B, dokonce vypůjčil děvčatům svůj meč a dýku a také nám umožnil, abychom si vyzkoušeli, jak se ve středověku psalo husím brkem – to už legrace nebyla.

Odměnou za přípravu na soutěž bylo pro žáky nejen občerstvení na hradě, ale také diplomy, drobné upomínkové předměty a hlavně nezapomenutelné zážitky.

Za přípravu vydařené akce patří velký dík organizátorům ze Základní školy Bruntál, Školní 2, z Všeobecného a sportovního gymnázia Bruntál, A-GNOS Bruntál, Muzea v Bruntále a Klubu za starý Bruntál.

Foto a text Taťána Kurečková

Back To Top