• Jitka Bartoníčková
  • ZAV
  • 319× přečteno

Velikou odměnou pro žáky píšící ZAV je, že mohou být nominováni do různých soutěží. Poměřit své síly v klávesnicové gramotnosti si pro tentokrát opět vyzkoušeli kluci z devátého ročníku Jan Matějka a Jakub Loskot. Dvoudenní Valašský datel 2023 proběhl, jak už je zřejmé z názvu, ve Valašském Meziříčí. 17. října jsme se autobusem vydali na cestu. Velice vřelé uvítání na nás čekalo na Obchodní akademii a VOŠ, kde celá soutěž probíhala. Potom jsme se ubytovali v Zámeckém penzionu přímo v prostorách místního zámku.

Jak řekl pan Zaviačič, úhozy, jež určují rychlost psaní, od čísla 263 úhozů za minutu už můžeme přirovnat k rychlosti psaní „kvalitní sekretářky“. Tuto kluci dokážou zvládnout levou zadní, a to taky předvedli již v bodovaném tréninku po minutách, kde dosáhli na 330 a 310. Lehká nervozita určitě zapůsobila a druhý den v soutěžních opisech po 10 minutách se srážkami za chybu už byla rychlost malinko nižší

I tak se pak v jednotlivých desetiminutovkách umístili Kuba na 9., 9. a 11. místě, Honza pak na 7., 6. a 9. místě – plus pro něj velký potlesk za jednu z disciplín s počtem chyb 0. V kombinaci jednotlivců se umístili Kuba na 9. místě a Honza na místě 7. A za to dostali i obálku s finanční odměnou. Kluci jako družstvo, za zúčastněné základní školy, udrželi tu naši na krásném 4. místě.

Foto a text Jitka Bartoníčková

Back To Top