• Renata Doležalová
  • Výlety
  • 461× přečteno

V pondělí 4. prosince nasedlo 45 osmáků a deváťáků spolu se třemi vyučujícími do dvoupatrového autobusu a vydalo se na dalekou cestu. V Cerekvici nad Bystřicí k nám ještě přisedla 24členná skupina, jednalo se o 21 stejně starých dětí, rovněž doprovázených třemi dospělými. Mnohahodinový pobyt v autobuse přerušovaly jen povinné hygienické přestávky a cesta trajektem.

V úterý ráno jsme konečně vystoupili v Londýně. Chvíli drobně pršelo, pak se ale počasí umoudřilo. Přes Temži nás přenesla lanovka a přiblížila nás k Tower Bridge. Měli jsme ohromné štěstí, viděli jsme, jak se zvedá. Zblízka jsme si prohlédli i katedrálu svatého Pavla (druhou největší katedrálu na světě), Tower of London (zde jsou k vidění korunovační klenoty), Millennium Bridge (známý z Harryho Pottera), prošli jsme se po slavné Oxford Street a absolvovali velmi poutavou prohlídku divadla Globe, které založil W. Shakespeare. Jedná se sice jen o repliku, původní budova shořela, ale je to věrná kopie, jež stále uvádí Shakespearovy hry. Večer si nás vyzvedly hostitelské rodiny, z toho měly děti asi největší obavy, ale ty se ukázaly jako zbytečné.

Ve středu nás čekal prosluněný Brighton, přímořské město s podmořským světem, bývalým královským palácem, zábavním molem a kouzelnými uličkami. Po druhé a poslední noci v rodinách jsme šli prozkoumat historickou část Londýna. Nejdříve jsme se hodinu plavili po Temži a poté jsme vyrazili na procházku po vládní ulici White Hall, viděli jsme sídlo britského premiéra, Trafalgarské náměstí, Buckinghamský palác, čínskou čtvrť a konečně London Dungeon, strašidelné muzeum, které své návštěvníky provádí děsivou historií města. Pokud se rádi bojíte a ovládáte angličtinu, tohle muzeum vám vřele doporučujeme. Jízda na Londýnském kole pak byla pomyslnou třešničkou na dortu.

Podle původního plánu jsme měli jet do pevninské Evropy tunelem, čekal nás však opět trajekt. Ale nakonec to bylo prima, trajekt dětem nabízel spoustu zábavy, mnozí utratili poslední libry a posilnili se na zpáteční cestu. Ta proběhla bez komplikací, domů jsme všichni dorazili v pořádku a plni zážitků. Troufám si říct, že na pobyt na Britských ostrovech nikdy nezapomene.

Foto a text Renata Doležalová

Back To Top