• Renata Doležalová
  • Výlety
  • 484× přečteno

Celkem 22 žáků naší školy doplnilo v úterý 25. dubna dějepisný výlet organizovaný krnovským gymnáziem. Společně jsme v Sedlci navštívili nejprve katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, vystavěnou na přelomu 13. a 14. století, a pak jsme se přesunuli do kostnice na místním hřbitově. Tato podzemní kaple je vyzdobena pomocí pozůstatků 40 000 lidí, z lidských kostí je vytvořen i impozantní lustr anebo erb rodu Schwarzenbergů

Poté nás autobus převezl do sousední Kutné Hory. Tam jsme si s místní průvodkyní podrobně prohlédli pozdně gotický chrám svaté Barbory, který je stejně jako sedlecká katedrála zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých faktů nejen o samotné katedrále, ale i o svaté Barboře a o těžkém životě havířů, již těžili v podzemí tohoto historického města stříbro, a mincířů, kteří museli denně vyrazit 2 000 pražských grošů. Byli sice za tuto práci dobře zaplaceni, ale brzy kvůli ní přišli o sluch.

V centru města jsme ještě zhlédli barokní morový sloup, který připomíná poslední morovou epidemii z počátku 18. století, a slavnou gotickou kašnu ve tvaru dvanáctibokého hranolu, jež zásobovala od konce 15. až do konce 19. století Kutnou Horu pitnou vodou. Pokud si plánujete na letní prázdniny výlety po památkách a neměli jste možnost vyrazit s námi, vězte, že návštěva Sedlce a Kutné Hory stojí za to.

Foto a text Renata Doležalová

Back To Top