• Alena Václavíková
  • Exkurze
  • 405× přečteno

Už Jan Ámos Komenský věděl, že nejlepší cestou k učení je názornost, proto páťáci při osvojování poznatků o energetických surovinách nelistovali v učebnicích, ale rovnou zamířili do Ostravy. Tam  už na ně v nejstarší šachtě, bývalém dole  Anselm, čekal průvodce. Hned po nasazení ochranných pomůcek kluci a holky sjeli pod povrch. Bez bázně se nechali provázet dlouhými chodbami v podzemí.

Bývalý horník jim poutavě vyprávěl o životě a těžké práci v dolech. Nebyla otázka, na kterou by nedokázal odborně odpovědět. Ochotně jim ukázal všechna temná zákoutí, poučil je o vzniku, rubání a zpracovávání černého uhlí. Prohlídku okořenil poutavými historkami. Školáci si mohli také prohlédnout expozici báňského záchranářství a otestovat si svou fyzickou zdatnost v tréninkové místnosti. Prolézání náročnými překážkami je zaujalo ze všeho nejvíc a jen  neradi tento prostor opouštěli.

V závěru exkurze mnohé děti neodolaly, nasedly do důlního vláčku a nechaly se provézt venkovním prostorem Landek Parku.      Škoda, že všechna výuková témata nelze dětem prezentovat podobným způsobem. Páťáci si ale nezoufají, poněvadž pro obohacení znalostí zavítali také do planetária. Jak se jim tam líbilo, se dozvíte zase někdy příště.

Foto Ludmila Grčková, Alena Václavíková, text Alena Václavíková

Back To Top