• Jitka Hlaváčková
  • Exkurze
  • 757× přečteno

V pondělí 21. června 2021 se žáci 3. A vypravili na exkurzi do Zemědělského podniku ve Městě Albrechticích, kde měli možnost seznámit se s velkokapacitním chovem drůbeže. Areálem je prováděla, všechny dotazy zodpověděla, a vše zajímavé ukázala vedoucí, paní Jiřina Procházková. Nejdříve si děti prohlédly odchovnu se 40 000 mladými kuřicemi, které tam byly umístěny první den po vylíhnutí. Děti překvapilo, že nosnice (plemene hnědý lomen) jsou si podobné jako vejce vejci. Někteří odvážlivci si je pohladili.

V další z hal, do které děti měly možnost vstoupit, se chová 17 000 dospělých nosnic s průměrnou snůškou 15 000 vajec denně. Slepice jsou umístěny v prostorných klecích po 10 s bidýlky, umělou trávou a hnízdem pro snášení. Děti zjistily, že snesená vejce se dopravníkem přemístí do třídírny, kde jsou vejce prohlédnuta, označena a roztříděna podle váhy. Třídění vajec si děti vyzkoušely. Děti také nahlédly do plně klimatizovaného skladu vajec.

Kromě chovu drůbeže se ZP specializuje i na chov krav mléčného typu. Vejce i mléko si mohou lidé koupit ve farmářské prodejně, třeťáci chuť čerstvého mléka vyzkoušeli po návratu do školy. Z darovaných vajec si žáci připraví dobrou večeři během spaní ve škole. Vejce z místní drůbežárny dodává ZP i do naší školní jídelny. Pro děti byla exkurze první zkušeností s velkokapacitním chovem.

Foto a text Jitka Hlaváčková

Back To Top