Obří leporelo o českých dějinách od známé výtvarnice a autorky Lucie Seifertové je po 15 letech opět ke zhlédnutí v krnovském městském muzeu. Dějiny udatného českého národa vtipně a s nadhledem popisují a komentují historii na našem území od pravěku po dnešek. Jedná se o obří verzi stejnojmenné knihy. Kdo projde celou výstavou, navštíví lovce mamutů, první zemědělce a kováře, Kelty, Germány, Slovany, Přemyslovská knížata, Lucemburky, Jagellonce, Habsburky… jednoduše projde celou naší historií. Panely jednotlivých stran měří 2 m na výšku. Délka celé výstavy je 70 m, ale protože se jedná o jakousi „harmoniku“, délka se dá různě nastavit. Výstava od roku 2024 stále cestuje Českou republikou, ale byla k vidění i v USA, Belgii, Itálii, Jihoafrické republice, Velké Británii, Slovinsku, Německu, Mongolsku, Rusku i Zambii.

A právě tuto výstavu navštívili druháci v rámci společného výletu do Krnova. Když dorazili do Flemmichovy vily, kde je expozice k vidění, dostali pracovní listy. Na nich byly otázky od pravěku až po současnost. Na otázky hledali odpovědi na obřích panelech. Nápovědou jim bylo číslování panelů, které odpovídalo číslování otázek. Chvilku jim trvalo, než na to přišli. Pak už to bylo snazší.

Za vyplněné pracovní listy dostali bonbón. Pak ještě prošli výstavu Poklady z půdy, a také si zahráli hru Lovců mamutů. Na jejím konci byli druháci přijati do tlupy. Od té doby se již nemusí mýt, mají povoleno jíst rukama, a také se šťourat v nose, tak prosím nenapomínat! No a sladká tečka byla taky, nechyběla návštěva cukrárny.

Foto a text Vladimíra Dudková

Back To Top