První den velikonočního týdne, přesně na modré pondělí, jsme vyrazili do ateliéru SVČ, abychom si tam vyzkoušeli zajímavou techniku výroby jarní dekorace ze sádry. Paní Kleková, výtvarnice, se nám po celou dobu věnovala, vše trpělivě vysvětlovala a radila. V úvodu nám  předvedla, jak pro nás připravila sádrové odlitky velikonočního vajíčka.

Postup spočíval ve smíchání sádry s vodou.  Při stálém míchání a správném poměru surovin vznikne hmota hustoty krupicové kaše, která se vylije do připravené formy. Po zatuhnutí se vyklopí a hurá do zdobení! Malování na sádru však mělo určitá pravidla. Třeba, že je dobré začít  nejdříve barvami světlými a přecházet postupně k tmavším odstínům. Štětec je vhodné často vymývat a vodu si po větším zabarvení vyměňovat, protože právě to má veliký vliv na čistotu práce i konečný vzhled dekorace.

Někomu se dařilo držet se pravidel více, jinému méně, každopádně si každý domů vezl tři až čtyři velikonoční ozdoby vlastní výroby. Tvořivé odpoledne jsme zakončili cukrárnou. Úplnou tečkou za naší akcí bylo pořízení fotek u obrovských kraslic, kterých bylo na krnovském náměstí hned několik.

Foto a text Vladimíra Dudková

Back To Top