Víš, co je myšivka? Kde je Velký kotel? A víš, co je kleč? Ne? AHÁ! Tak jedeme do hor a zkusíme se na to podívat…

Výprava je připravena…

Ve středu 30. 9. a ve čtvrtek 1. 10. 2015 vyrazili žáci našich 8. a 9. tříd objevovat přírodní a zeměpisné zajímavosti na vlastní oči, a to podél toku Bílé Opavy, v okolí Ovčárny a Karlovy Studánky. Program exkurze byl velice „našlapaný“, zvládnout samotný výstup a přitom ještě plnit úkoly na tabletu a hledat odpovědi na otázky na informačních tabulích bylo velice náročné.

Práce s tabletem, to je žůžo…

Všechny účastníky je nutné pochválit, protože si vedli zdatně a náročnou cestu k chatě Barborka nejen zvládli, ale dokonce i vyřešili zadané úkoly a ještě stihli udělat na jednotlivých zastávkách naučné stezky „selfí“.

Zapisujeme informace…

Na Ovčárně si žáci vyzkoušeli práci s GPS navigací v určování zeměpisné polohy, místa a nadmořské výšky a užili si výhled na Praděd. Také pozorovali výškovou stupňovitost v horách, neboli kde ještě roste les, kde už roste kleč a kde jsou horské louky.

Abychom na něco nezapomněli…

V Karlové Studánce jsme pak navštívili venkovní mineralogickou expozici, zde měl každý žák najít a vyfotit pět hornin či nerostů z Jesenicka a zaznačit jejich výskyt do mapy.

Hlavně si všechno zapsat…

Všichni ještě pokračují na dokončení své práce na tabletech ve škole, musí doplnit pracovní listy, fotky a mapy. Výprava proběhla úspěšně, do školy jsme se vrátili živí a zdraví. Doufáme, že děti mají spoustu zážitků a rozšířené obzory.

„Tak co, už víš, co je myšivka horská?“ „Jasně, je to živočich podobný myši, který žije pod Petrovými kameny a v zimě spí podobně jako medvěd.“

Účastníci expedice 30. 9. 2015
9. A, 8. B a učitelé Petr Valeček, Janis Busios, Martin Hajný

Účastníci expedice 1. 10. 2015
9. B, 8. A a učitelé Petr Valeček, Miroslava Tupá, Alena Honajzerová

Back To Top