S přibývajícími podzimními mlhami a zkracujícím se dnem může přibývat nudy. Určitě máte doma spoustu přístrojů sloužících zábavě odpovídající vašemu věku a zájmům. Přehrávače, videa, počítačové hry. Stačí mačkat knoflíky, ovládat ovladače, také se můžete dívat hodiny a hodiny na televizi.

Zkuste ale jednou něco jiného, vyrobit si jednoduchou hračku. Papírovou skládačku, třeba harmoniku. Když se vám dílo podaří, máte malý dárek pro mladší sourozence. A ani nebude vadit, že z harmoniky nikdo nedostanete jediný tón.

Přichystejte si jeden kancelářský papír a dlouhou tužku nebo propisovačku. A šikovné ruce. To je všechno, co potřebujete. Následující fotografie naznačují postup výroby. Podrobný návod najdete na www.zlobidlo.cz. Možná vás, vaše rodiče nebo paní učitelky, na uvedené stránce zaujme řada dalších námětů k zajímavému tvoření, hraní a zábavě pro všechny dětí ve věku od 3 roků do 12 let.

Zdroj: www.zlobidlo.cz

Papír přehneme v polovině, dvojím přehnutím nespojených částí v šířce 5 mm vytvoříme „zámek“, opět přehneme na polovinu a poskládáme základní tvar harmoniky.

Opatrně rozložíme, v levé části je viditelný „zámek“ – dvakrát opakovaný ohyb papíru v šířce 5 mm.

Po profouknutí, které nám harmoniku přibližně vytvaruje, opravíme tužkou nebo propisovačkou chyby přehybů. 

Postupně harmoniku stlačujeme a znovu upravujeme její tvar.

Ještě dva vzduchové otvory a je hotovo … 

 

Back To Top