Honza Krátký z 9. B zcela propadl freeridu. Jedná se o odvětví cyklistiky, které je určeno zejména pro horská kola. Jezdec se snaží předvést efektivní a také co nejrychlejší jízdu. Freeride se jezdí na lesních tratích, které si jezdci sami postaví.

Tyto tratě obsahují mnoho zatáček, skoků, dirtů (hliněný skok, jenž je buď přírodní, nebo uměle vytvořený) a dropů (skok vytvořený z dřevěných klád).

Honza se tomuto sportu věnuje už pět let a je asi jediným ve Městě Albrechticích. S podporou rodiny a se souhlasem lesníků si už postavil 1,5 km dlouhou trať. Vůbec to nebylo jednoduché, protože bylo třeba vysekat stromy, vytahat kořeny a navézt novou hlínu. Trať zatím obsahuje 5 nakloněných zatáček a 12 skoků

Podle Honzy potřebuje tento sport dobrou tělesnou i psychickou kondici – jezdci se pohybují při skoku ve velkých výškách, a proto je třeba se samozřejmě chránit. Mezi základní výbavu patří integrální přilba, motokrosové brýle, chránič páteře a krku, rukavice a chrániče nohou a holení.

Nesmí chybět přirozeně ani freeride kolo se sníženým rámem a odpruženou přední vidlicí. Příští rok se Honza plánuje zúčastnit i svého prvního závodu v rámci Freeride tour 2014 ve Velkých Karlovicích.

Na naší škole stráví Honza ještě půl roku, potom by se rád dostal na Střední lesnickou školu do Hranic, protože má rád přírodu a myslivost, která má v jeho rodině velkou tradici.

Video natočil a sestříhal Jan Juráň z 8. B. Foto – archiv Honzy Krátkého
Text Veronika Glötzerová

Back To Top