Ani husté sněžení a silný vítr neodradil v úterý 17. února 2009 profesionální fotografy Kateřinu Kavkovou a Jiřího Černohorského od více jak stokilometrové cesty do Města Albrechtic. Na vzácnou návštěvu se těšili všichni žáci, kteří se v průběhu listopadu a prosince minulého roku zapojili do internetové fotografické soutěže pořádané internetovým časopisem Fotoaparát.cz a brali workshop se zkušenými lektory FotoAkademie jako obrovskou odměnu za své předcházející mnohaměsíční snažení na poli školní práce s digitálním fotoaparátem.

Učíme se pracovat s novým grafickým programem ...

Vstupem do dopoledního setkání byla krátká a velice zajímavá přednáška pana Jiřího Černohorského. Na ukázkách mnoha fotografií z různého prostředí připomněl základní pravidla tvorby fotografického obrazu. Poutavou formou předával rady ke kompozici obrazu – mimo jiné vysvětlil pravidlo zlatého řezu, umění využívat hloubky ostrosti, zásad pro správnou expozici snímků. Představil nejrozsáhlejší fotografický projekt pro žáky základních a středních škol z ČR FotoAkademie. Nenásilně motivoval naše fotografy k účasti na tomto projektu v dalších letech.

Po úvodní společné seznamovací části následovalo rozdělení účastníků fotografického workshopu na dvě skupiny, které se postupem času při dalších činnostech vystřídaly. První skupina pokračovala v zajímavém povídání s panem Černohorským v učebně výpočetní techniky a zaměřovala se na praktické postupy, které při úpravě fotografií umožňují využití grafického programu Zoner Profesionál 11.

Bezva učení ...

Druhá skupina přešla do improvizovaného fotoateliéru v klubovně tělocvičny, který byl vybavený profesionální technikou studia Fomei. I fotografka Kateřina Kavková si ihned získala respekt a zaslouženou pozornost všech žáků. Zaskočila je i tím, že jim na důkaz rovnocenného profesionálního přístupu vykala.

Hned při rozpůjčování několika digitálních kompaktních fotoaparátů Olympus začala objasňovat, jak co nejlépe zvládnout focení portrétů, jak pracovat se spolužáky coby modely a modelkami. Ti se učili, jak správně pózovat a tvářit se co nejpřirozeněji. U všeho samozřejmě vůbec nechyběla legrace a vládla příjemná atmosféra spolupráce.

 

Aby všeho nebylo málo, přivítali jsme i zástupce médií. Z „Deníku“ se o zajímavou akci zajímal pan redaktor Jiří Krušina a vše sepsal v článku „Fotografický workshop žáky zaujal“. Reportáž pro Události v regionech natočila pro ČT Ostrava paní redaktorka Veronika Glötzerová s kameramanem Jiřím Unruhem (čas 15:45 od počátku pořadu).

Trochu skloňte hlavu ...

Projektu FotoAkademie jsme se zúčastnili již třetím rokem. I letos jsme se připravovali od začátku školního roku. Starší žáci při výuce informatiky, jejíž součástí je i mediální výchova. Zájemci z řad nejmladších děti získávaly první zkušenosti v zájmovém kroužku se stejným zaměřením formou dvouměsíčního kurzu.

Těšíme se na další setkání s fotografy Kateřinou Kavkovou a Jiřím Černohorským, děkujeme za spolupráci paní Mgr. Hance Veselé, manažerce Fotoakademie.

Děkujeme lektorům za zajímavé dopoledne ...

Za všechna vyjádření žáků jedno od Anežky Synkové ze 7. B

Když k nám přijeli lidé z Fotoakademie, tak se mi na tom nejvíce líbilo fotografování. Vyzkoušela jsem si, jaké to je být focena spoustou lidí. Připadalo mi to skvělé, vím, jak se cítí takové modelky, které jsou foceny neustále. Při focení nám byly ukázány taky nějaké pokusy, které jen tak obyčejný foťák nevydrží. Mohla jsem si vyzkoušet, jak se upravují fotky a líbilo se mi to. Byla to pro mě zkušenost, která nebyla moc lehká jako v obyčejném programu pro upravování fotek. Také jsem se dozvěděla něco o fotografování, jak to mají fotografové těžké udělat opravdu dobrou fotku. Není to jen tak, zmáčknout spoušť a něco vyfotit. A jsem ráda, že byli ochotní k nám přijet.

Foto a text Karel Knapp

 

Back To Top