Valčík, polku, waltz, blues, country cha polku, mazurku nebo jive – tolik tanců už zvládají naši deváťáci, kteří navštěvují páteční kurzy předtaneční pohybové výchovy manželů Handlířových. Každý tanec má svůj osobitý rytmus, který jej charakterizuje a tanečník tedy musí vědět, že např. valčík se tančí na tři doby a polka jen na dvě. Naši tanečníci jsou rytmicky nadaní a vy se můžete v přiloženém videu podívat, jak jim to pěkně jde.

https://www.youtube.com/watch?v=uYAeS3S_QFc

Tance, které se deváťáci učí, mají pochopitelně i svou historii. Např. polka vznikla v 19. století u nás v Čechách a stala se oblíbeným společenským tancem ve střední Evropě, ale také v Americe. Valčík zase pochází z Alp. V 18. století se vyvinul z lidového tance a stal se prvním společenským tancem, který se tančil v poměrně těsném držení. Významným skladatelem valčíků byl Johann Strauss. Waltz pochází z Anglie (20. století), tančí se rovněž na tři doby, ale v přibližně dvakrát pomalejším tempu než valčík.

Blues je hudební styl, který vznikl v afro-americké otrocké komunitě v 19. století v USA. Blues dalo přímý základ jazzu, rock and rollu a ovlivnilo i hip hop a pop music. Country pochází rovněž z Ameriky a bylo ovlivněno hudbou španělských, francouzských a irských přistěhovalců. Na začátku prosince se můžeme těšit na společenský plesík, kde nám tyto a ještě mnohé další tance předvedou naši deváťáci.

Video, foto a text Veronika Glötzerová

Back To Top