Děti z 5. B se ponořily do světa Julese Verna. Zjišťovaly zajímavosti o slavném autorovi, počítaly zásoby pro posádku a…
K tomu, abychom se myslí alespoň na chvíli ocitli v cizí zemi, nám slouží nejenom jazyk daného státu, ale i jeho kuchyně. Proto jsme se letos v hodinách anglického jazyka vydali uvařit a upéct něco, co je pro anglicky mluvící země typické. V prvním pololetí jsme se 7. A „odcestovali“ do Velké Británie. Žáci si přinesli suroviny na přípravu anglické snídaně, která se tradičně skládá z vajíček, slaniny, párků, rajčat, fazolí v tomatové omáčce, žampionů a přílohy (v našem případě toustového chleba).
Hladoví dorazili na svou první hodinu o něco dřív a pustili se do vaření – tousty a slaninu opekli, párky uvařili, fazole ohřáli, zeleninu nakrájeli a vajíčka udělali v míchané podobě. K tomu černý čaj a mohlo se servírovat. Všechny děti se oblizovaly, nikomu ani na chvíli nevadilo, že žampiony nahradila okurka. 😊 Následující hodiny se věnovaly tvorbě receptu v iMovie na tabletech, kde mohly využít čerstvě nasbíraných poznatků a vyfocených snímků (a samozřejmě angličtiny 😉).




Další návštěva kuchyňky a zároveň konec tohoto školního roku patřily USA, kam se v rámci své poslední hodiny anglického jazyka vydala 4. B. Žáci si nejprve anglicky pojmenovali základní suroviny potřebné pro přípravu amerických cookies a následně se pustili do přípravy těsta.




Jakmile bylo těsto umícháno, vytvarovali kuličku, kterou lehce zmáčkli a ozdobili skittles a lentilkami. Během pečení a chladnutí sušenek si zašli na oběd a pak se vrátili degustovat. S boulemi za ušima přiznali, že původní recept vylepšili o dvojitou porci kakaa, a hned si jej v této podobě vyžádali. Jejich kulinářské dílo bylo tak skvělou tečkou nejen za celým dnem, ale i za letošní angličtinou 😊
Video, foto a text Michaela Novotná