Deset měsíců uplynulo od chvíle, kdy se albrechtická škola zapojila do projektu Stage 14. Ten realizuje Střední průmyslová škola stavební v Opavě. Během této doby se 124 našich žáků ze sedmi tříd zapojilo do několika aktivit.

Ono se řekne projektovat…

Na vyšším i nižším stupni navrhovali byt, starší děti projektovaly na počítači v programu Homestyler, vytvářely katastrální mapy, pracovaly s GPS navigací a stavěly papírové modely města.

Stavíme papírové modely…

Ti nejšikovnější a nejpilnější se pak mohli těšit na závěrečný workshop, který opět organizovala opavská průmyslovka. Zde se Jiří Veselý (5. B), Martina Němcová, Michaela Moravcová, Dušan Pšenica (7. A), Alexandra Šolcová, Nela Drahokoupilová a Sabina Volná (7. B) sešli se zástupci dalších devatenácti zúčastněných škol.

Dokončujeme práci…

Na hřišti školy pak provedli drobné kosmetické úpravy modelu města, křídami dokreslili okolí a propojili jej tak s ostatními papírovými objekty. Někteří soutěžící pracovali s detaily a se svými pracemi si skutečně vyhráli. Na kartonových plochách nechyběly stromy, lavičky, houpačky, automobily a dokonce kolotoče.

A tam bude letiště…

Jak už jsme si v rámci projektu zvykli, o žáky bylo skvěle postaráno. Všichni si oblékli stylová trička a pojedli čerstvé koblihy. Po malé svačince následoval terčový závod. Ať už sami, nebo ve dvojici vydali se běžci na trať, kde plnili úkoly a odpovídali na tematické otázky. Kolik měří cihla na délku, jaká šířka se požaduje u dveří WC, kolik milimetrů má jeden metr atd. Hodit cihlou na cíl, určit měřítko a poznat na obrázku Karlův most a Hradčany už pak byla hračka.

Před obědem trocha sportu…

Pořadatelé neopomněli ani oběd. Po řízku s bramborovým salátem následovalo už jen závěrečné vyhodnocení projektu. Ceny se udělovaly za aktivity Návrh bytu nižší stupeň, Návrh bytu vyšší stupeň, Návrh bytu v programu Homestyler a Model města. Z naší školy byt nejlépe navrhl Jiří Veselý a Sabina Volná.

Dostali jsme pěkné dárky…

V kategorii Homestyler jsme bohužel neměli svého zástupce. A ve velké konkurenci se našim žákům s modelem města obstát nepodařilo. Ani tak albrechtičtí nepřišli zkrátka. Kromě dárkových balíčků dovezli do školy sedm květin. Z nich se budou těšit třídy, které se do projektu Stage 14 zapojily.

Zúčastnili jsme se výborné akce. Děkujeme pořadatelům…

Tímto školním rokem však projekt Stage 14 nekončí. Potrvá až do konce prosince 2014. Nechejme se tedy překvapit, co si pro nás SPŠ stavební v Opavě připraví po prázdninách.

Foto N. Akritidis Čtvrtníčková a T. Kurečková, text N. Akritidis Čtvrtníčková

Back To Top