Ve středu 23. března se děti z 2. B vydaly do Krnova na návštěvu SVČ Méďa, kde pro ně byl přichystán zábavný program na téma Velikonoce.

Tvoření nás baví…

Malí školáci se dozvěděli, že k  období Velikonoc se váže několik pranostik. Například: na Zelený čtvrtek by lidé podle jedné z nich měli jíst převážně zelenou stravu, jako je špenát nebo zelí. Pokud v tento den sněží, bude teplé léto. Jestliže na Velký pátek prší, bude tento rok špatná úroda. Bílá sobota patří úklidu a přípravám.

Zdobíme vajíčka…

O nedělním Božím velikonočním hodu mají děvčata barvit kraslice a chlapci plést pomlázky. Nejvýznamnějším dnem je Velikonoční pondělí, které představuje Nanebevzetí Ježíše Krista. Od pradávna muži běhali za ženami s vrbovými pomlázkami, protože podle tradice měly být pak ženy po celý rok silné a zdravé. Ony na oplátku muže obdarovávaly ručně malovanými kraslicemi.

Pletýnky a věnečky…

Zručné instruktorky je nezahrnovaly jen teoretickými znalostmi o svátcích jara, ale s jejich pomocí se děti pustily do výroby velikonočního věnce nebo pletýnky, na nichž si ihned po upečení smlsly. Domů ale neodcházely s prázdnou.

Druháci si protáhli i tělo…

Odnášely si pěkně zdobené květináčky s vlastnoručně zasazenými semínky řeřichy a žabičky nebo kuřátka vytvořené z vajíček. Rukodělné práce byly zpestřeny zajímavými pohybovými aktivitami.

V krnovské knihovně…

Příjemné dopoledne chlapci a děvčata zakončili besedou v městské knihovně.

Foto a text Alena Václavíková

Back To Top