Na zámeckou slavnost, pořádanou paní A. Křištofovou, T. Šiškou a L. Řezáčovou, se žáci I. stupně moc těšili. Zážitky z minulých akcí byly vždy jedinečné. I tentokrát se nám připravená překvapení v zámeckém parku Pod lipami moc líbila.

Poznáte nás…

Na lavičkách posedávaly osobnosti minulých let. Dětem se představili pan Vincenc Tlach a Vincenc Keil, zakladatelé válcoven plechu a mladý student František Gel, výrazná osobnost našeho městečka.

Pan Koppitz…

Nechyběla ani slečna Keilová v krásných empírových šatech a záhadný muž v černém fraku a slušivém cylindru, který pokynutím ruky lákal všechny zvědavce na prohlídku starého secího stroje. Z výkladu pana Šišky jsme se dozvěděli, že je to pan Koppitz, výrobce zemědělského náčiní.

Přepadení…

Poklidné páteční dopoledne ale narušili svým přepadením mordýři a loupežníci, kteří v dřívějších dobách řádili na Žárech a nějakým zázrakem se přenesli do dnešní doby a snažili se oloupit i nás.

Já vás zachráním…

Na naši obranu přispěchal mušketýr z rakouské gardy a výstřelem z pušky je zahnal. Ale ani takovému udatnému vojákovi se nepodařilo vysvobodit ze zajetí Bílou paní z Burkvízu, která čeká na svou záchranu dodnes.

Bílá paní s mlynářem…

Tím, že se nám ukázala, potěšila děti a udělala tečku za historickou stezkou i za poznávanou minulostí. Děti se mohly vrhnout na hry současné, které si pro ně připravily lesní pedagožky Blanka, Kristýna a Katka.

Hrajeme si…

Teplé počasí dovolilo si pohrát s vodou, aniž by se někdo nachladil, zasoutěžit si ve hře „Člověče, nezlob se“ nebo si na památku vytvořit podzimní obrázek. Proběhnout se děti mohly v bludišti ze slámy nebo se pobavit hrou piškvorky.

Trdelník na klacku…

A kdo hlady už nemohl vydržet, běžel si opéct specialitku paní Alenky – trdelník. Chutnal tak výborně, že si na něj děti rády vystály frontu. Ale každá zábava jednou končí a my jsme se museli vydat na zpáteční cestu.

Člověče, nezlob se…

V hlavě se mi pak honila myšlenka, jak pěkně se paní Alence a panu Šiškovi podařilo propojit současnost s minulostí a vetknout dětem do povědomí, že náš kraj má krásnou a zajímavou historii. Páteční dopoledne 23. 9. 2016 určitě bylo náročné na přípravu a paní Křištofové a panu Šiškovi za něj velmi děkujeme.

Foto Alexandra Volná, Alena Václavíková, text Zdenka Závodná

Back To Top