Loutkový soubor Krnováček vyhlásil ke svému 70. výročí svého působení výtvarnou soutěž: Svět loutek očima dětí.  Prvňáci z naší školy se rozhodli zapojit. Technika, kterou loutku vyráběli, má na naší škole letitou tradici. Hlavu totiž zmákli kašírováním. Na nafouknutý balónek nanášeli namočené ubrousky. Byli od toho ulepení, voda jim  tekla na lavici, na papuče i na podlahu, ale nevzdali to.

V další fázi ještě přidali krk – rourka od toaletního papíru –  a znovu vyhlazovali hlavu a tvarovali obličej – také z ubrousků. Až po úplném zaschnutí hmoty obličeje, malovali tvář. Pak přišly na řadu vlasy, které stříhali z vlny a lepili tavnou pistolí. Nakonec loutku oblékli. Já jsem vypomohla se sešitím šatů, protože nás již velmi tlačil čas. Děti si ale kostým ozdobily samy. Když se rozhodovalo, kdo maňáska do soutěže zašle, nikdo nechtěl, protože v propozicích stálo, že si pořadatelé soutěže mohou loutky ponechat.

Nakonec jsem slíbila, že budu bojovat za jejich vrácení jako lev, ale víc pro to asi nemohu udělat.  Přemluvit se nechalo šest dětí. Jejich loutky jsou od 11. 4. vystaveny v SVČ Krnov a budou až do konce školního roku.  Pak nám budou navráceny – uf! Soutěž jsme sice nevyhráli, ale byli jsme odměněni drobnými dárky. Také nás těší,  že naše loutky jsou teď ve společnosti marionet z divadélka Krnováček, a že zdobí vestibul nádherného Střeleckého domu slavného architekta Leopolda Bauera.

Foto a text Vladimíra Dudková

Back To Top