V rámci projektu STAGE 14 jsme na naší škole zrealizovali již několik aktivit. Navrhovali jsme byt, pracovali jsme s katastrem nemovitostí, lepili model města. A konečně teď i deváťáci vyrazili s GPS navigacemi do terénu.

Nejprve je pan učitel Janis Busios ze Střední průmyslové školy stavební v Opavě seznámil se základy práce s těmito přístroji. Žáci vytvořili dvojice, v nichž se společně vydali na předem vytyčenou trasu. Ta začínala u prodejny Večerka na ulici Tyršova. V intervalu dvou minut vyšlo postupně na trať patnáct dvojic.

Cestou se deváťáci orientovali podle deseti bodů, které měli v GPS navigaci označeny. Kódy zapisovali ve správném pořadí do tabulky pracovního listu. Co nejrychleji pokračovali až do cíle. Po překonání 4, 4 km dorazili ke Katovně v parku B. Smetany. Zde ještě museli do mapy zakreslit sever a odpovědět na pět otázek.

Po vyhodnocení časů a sečtení bodů se ukázalo, že nejlépe se v terénu zorientovala Katka Kynická a Hanka Šrámková. Stříbrnou příčku obsadil Dominik Veleba a Martin Obšivač. Třetí úspěšnou dvojicí se stal Lukáš Pospíšil a Honza Krátký. Poslední zmiňovaní zdolali trasu úplně nejrychleji, a to za 48 minut. Všichni byli následně odměněni pěknými cenami.

S projektem STAGE 14 se v letošním školním roce ještě neloučíme. 18. června se můžeme těšit na společné setkání na Střední průmyslové škole stavební v Opavě, kde proběhne vyhodnocení soutěžních činností.

Foto a text Nela Akritidis Čtvrtníčková

Back To Top