Kluci a holky z 6. A třídy prožili školní výlet jako horolezci v Lanovém centru Proud v Olomouci. Téměř bez kapky deště jsme absolvovali základní výcvik pod vedením zkušených instruktorek Moniky a Rádi.

Začínáme základní výcvik…

Nejdříve jsme zkoušeli aktivity na zemi, kde jsme měli přesvědčit své spolužáky, že je na nás spolehnutí, že jsme obratní a mrštní. V kruhu jsme se chytli za ruce a museli jsme přes sebe „provlékat“ spojené lano.

Kdo to zvládne, bude machr…

Chvíli nám trvalo, než jsme přišli na správnou taktiku, ale nakonec jsme zvládli lana dvě, která se posunovala v protisměru. A jak postavit stan? Tři z nás navigovali ostatní, kteří měli zavázané oči, takže pokyny typu, „musíš smyčku navléknout na stříbrný konec tyčky“, byly k ničemu.

Dávejte si především pozor na…

I přes počáteční obtíže byl nakonec stan připraven k bydlení. Na nízkých překážkách zněl úkol jasně – udržet rovnováhu, nespadnout a navzájem se jistit. Teď už nás dělil jen krůček od toho, stát se opravdovými horolezci.

Oblékli jsme si úvazy..

Oblékli jsme si úvazy a Monika nám vysvětlila, k čemu slouží karabiny a jak je to s jištěním, aby každý výstup i sestup byl bezpečný. Pak už jsme si zkoušeli lézt na cvičné stěny.

Do oblak to docela šlo, dolů je to horší…

Překvapilo nás, jak byl těžký sestup dolů, kdy jsme se museli na jejím vrcholu otočit zády ke svému kamarádovi, který nás jistil, nekrčit kolena a nahýbat se dolů kolmo ke stěně a pak pomalu slézat.

Ručíme jeden za druhého…

Nejdůležitější bylo překonat strach a důvěřovat svému kamarádovi. Hurá! Povedlo se. Po tomto výcviku jsme konečně lezli na skutečné překážky, samozřejmě pod dohledem instruktorek, které nešetřily radami.

Upravíme, připevníme, zavážeme…

Kluci i holky byli šikovní a dokázali mnohdy překonat sami sebe. Po náročném výstupu přišla vhod pizza i domácí řízek – chutnaly báječně. Odpolední procházku Olomoucí nám trošku pokazil déšť, a tak jsme se alespoň seznámili s městem prostřednictvím jeho modelu, který je umístěn na Horním náměstí poblíž orloje.

U orloje v Olomouci…

Pan učitel Adámek pak navrhl poslední aktivitu, na kterou nikdy nezapomeneme. V Laser Areně se z nás stali alespoň na chvíli akční hrdinové a mohli jsme „zneškodňovat“ své nepřátelé a zároveň přemýšlet, jak uniknout jejich střelám – bez bolesti a modřin.

Tady nás všechny máte…

Rozdali si to mezi sebou nejen dvě družstva kluků, ale i holek. Výlet jsme si opravdu užili a určitě se do Olomouce ještě vrátíme.

Text a foto Taťána Kurečková

Back To Top