Už v září loňského roku měla Maruška Kulichová jasno – na školní ples budeme vyrábět nové květinové koule z papíru. Když nám přinesla ukázat pár „kuliček“, které už s dětmi vyráběla v družině, nevěřícně jsme kroutili hlavou – je to krásné, ale to nezvládneme.

Maruška nás ale přesvědčila o opaku. Na Svatomartinském posezení u Jardy Hrubého jsme se pustili do práce. Přišly některé paní učitelky a správní zaměstnankyně školy, dokonce i naše bývalá spolupracovnice paní Pícová.

Maruška Kulichová a Alena Honajzerová nám trpělivě vysvětlovaly skládání papírových okvětních lístků. Nebylo to tak složité, jak se na první pohled zdálo.

Za chvíli měl každý před sebou větší, či menší hromádku poskládaných papírových lístečků a teď nastala ta pravá chvíle pro Marušku Kulichovou. Jednotlivé dílky začala zasunovat do sebe a vytvářela tak neuvěřitelně krásné květinové koule, které pak dozdobila barevnými kuličkami. Maruško, „klobouk dolů“, byla jsi skvělá.

Aby nám šla práce lépe od ruky, připravila nám Miluška Kaletová kávu a punč a Darja Stýskalová přinesla domácí koláče. Lepší už to být nemohlo. Přitom jsme se dobře pobavili a hezké dílko vytvořili. Některé z nás skládání natolik zaujalo, že jsme pokračovali doma u televize ještě několik týdnů.

Celkem jsme k výzdobě tělocvičny vyrobili 100 koulí a na každou bylo potřeba 30 okvětních lístků. Jak se nám to povedlo, posuďte sami.

Foto a text Taťána Kurečková

Back To Top