Děti z prvních tříd netrpělivě odpočítávaly zbývající dny do 4. června. Už se nemohly dočkat chvíle, kdy s batůžky překypujícími řízky a sladkostmi nasednou do autobusu, který je odveze na hrad Šternberk. Ve čtvrtek ráno se v určenou dobu shromáždily před školou. Autobus přijel včas. Rychle se rozloučily s rodiči a hurá na jejich první školní výlet.

 

Už se těšíme na prohlídku…

Cestu si děti krátily zpěvem písní, které se stihly během roku naučit. Povídaly si a pozorovaly ubíhající krajinu. Zaujaly je obrovské větrné elektrárny. Na hrad jsme dorazili s téměř hodinovým předstihem. Alespoň jsme si prohlédli předhradí a nasvačili se.

 

Ani nedutáme…

Pak už se o nás starali organizátoři. Paní průvodkyně nás provedly všemi zákoutími hradu. Po zajímavé prohlídce byly děti rozděleny do 5 skupin, které začaly plnit připravené úkoly.

Co tam asi bude…

Ve stylu dobývání pevnosti Boyard se snažily získat plný počet klíčů. Mezi nelehké úkoly patřilo vylovení klíče z truhly plné havěti, najít ten správný k zavěšenému zámku, proběhnout stezku značenou tenkou červenou nití nebo postavení co nejvyšší věže z kostek.

Pozor, ať nespadne…

Ani splnění všech disciplín nezaručovalo vítězství. Absolutního vítěze určil až tajemný mnich Albert ze Šternberka, který požadoval odpověď na těžké hádanky. Odměnou pro vítěze byly omalovánky hradu a samozřejmě sladkosti.

Líbíme se vám…

Bonusem byla promenáda v dobových kostýmech. Tu si náležitě užily nejen děti, ale i pedagogický dozor.

Hlavně všem nakoupit dárky…

Při odchodu jsme využili nabídky ve stánku se suvenýry. A protože výlet bez pořádného „shoppingování“ není úplný, zastavili jsme se ve vyhlášeném bruntálském hračkářství. Tato aktivita byla natolik vysilující, že se někteří neubránili hlubokému spánku.

 Foto Andrea Jandíková, Alena Václavíková, text Alena Václavíková

Back To Top