ČTVRTEK 5. ČERVNA 2014, teplota vzduchu: 26 °C, teplota vody: 20 °C. 9:00. Při cestě na snídani pozorujeme nad mořem mlžný opar. Nevadí. Na pláž se dopoledne stejně nechystáme. 10:00 – 13:00. Náš autobus obratně projede úzkými virskými uličkami a už uháníme směr Zadar.

Než se vydáme do Zadaru, společná fotografie…

Všemi smysly vnímáme atmosféru místní tržnice. Ani typický zápach nás neodradí nahlédnout do rybárny. Prohlížíme si mořské ryby, mušle, krevety i chobotnice. Podél pobřeží dojdeme až k mořským varhanám, světovému unikátu, na který jsou zadarští obyvatelé patřičně hrdí.

Už máme nákupy, zmrzlinu. Nic nám nechybí…

Zbývající čas využijí především děvčata k nakupování. Do autobusu se vracíme s taškami plných bot, šatů, triček, kabelek, ale i suvenýrů. 14:00. Hladové žaludky zaplníme boloňskými špagetami a trochou čokolády.

Paní Nela Akritidis Čtvrtníčková v akci…

14:30 – 16:00. Odpolední klid. Holky zkouší nové šaty, boty…16:15 – 18:00. Trávíme poslední chvilky na pláži. Chceme se ještě trochu opálit, užít si moře. 19:00. Poslední večeře. Z grilu na nás „kouká“ chobotnice, která ještě dopoledne ležela na pultu zadarské rybárny.

Hm, večer budeme grilovat…

19:30 – 21:00. Po delší pauze zapojujeme opět mozkové buňky. Ve skupinkách přemýšlíme nad kvízovými otázkami, které si pro nás paní učitelka připravila. Jak se jmenuje ostrov, který vidíme ze severního pobřeží Viru?

Vnímáme atmosféru místní tržnice…

Vyjmenujte tři největší města Chorvatska. Jakou měnou platí Chorvati? S odpověďmi dlouho neváháme. Pro vítěze i ostatní je nachystaná sladká odměna.

Poslední kuny házíme do Jadranu…

21:30. Nedá se nic dělat, balíme a chystáme se do postele. Zítra nás čeká návrat domů. Podle staré pověsti se vrátíte k moři, do nějž vhodíte minci. Neváháme a poslední kuny házíme do vod Jadranu.

Foto a text Nela Akritidis Čtvrtníčková

Back To Top