V listopadu žáci devátých tříd určovali pH běžně dostupných látek pomocí dvou různých laboratorních metod. První metoda spočívala ve využití pH…
STŘEDA 4. ČERVNA 2014, teplota vzduchu: 28 °C, teplota vody: 23 °C
8:15. Do dalšího slunečného dne nás probouzí křik racka.
9:00. Vydatně snídáme. Pochutnáváme si na čerstvé buchtě z revení.
Jsme po snídani, připravujeme se na další program…
10:15 – 13:30. Máme před sebou pestrý program. Posledních sedm cyklistů šlape do pedálů při projížďce po ostrově. Druhá skupinka zapíná plovací vesty a usedá do Barracuda člunu. Během hodiny obeplujeme celý Vir.
Vyrážíme se „starým“ mořským vlkem na plavbu kolem ostrova…
Zbytek výpravy si užívá dopoledne na pláži. Měříme teplotu vody, sbíráme mušle, poznáváme další mořské živočichy. Při koupání si někteří z nás raději chrání pokožku tričkem. Při přípravě oběda přiložíme ruku k dílu. Pomáháme s chystáním kotlíkového guláše.
Pomáháme s přípravou kotlíkového guláše…
14:00. Co jsme si uvařili, to si taky sníme. Guláš chutná výborně.
14:30 – 16:00. Čas na odpolední klid. Sluníčko nás zmohlo, dopřáváme si i trochu spánku.
Další skupina se vydává na plavbu…
16:15. Ještě dvě družstva se vydávají na loď. Koupeme se v moři. Fascinují nás „mořské okurky“.
19:00. Večeře. Po pečeném mase s rýží nechybí ani sladká tečka v podobě sladkých těstovin s tvarohem.
Jako rybáři bychom se neuživili…
19:30. Nasedáme do autobusu. Pan řidič nás veze do Ninu, nejstaršího města Chorvatska. Zde na nás dýchne nejen historie, ale i romantická atmosféra.
Po dobrém jídle bude následovat polední klid…
22:30. Neklademe žádný odpor a stejně jako včera téměř okamžitě usínáme. Musíme nabrat dostatek sil. Vždyť už zítra ráno vyrážíme do Zadaru.
Foto a text Nela Akritidis Čtvrtníčková