Jak chutná vůně skutečně exotických dálek mohli poznat žáci ze 7. a 8. tříd. O zajímavých cestách za poznáním do málo probádaných pralesů v Papui se s námi podělil pan Ing. Přemysl Voborník z Lesů ČR.

Pan Ing. Přemysl Voborník…

Lidí, kteří u nás mají přímou zkušenost s domorodci „lidožrouty“, je opravdu málo. Už dopředu bylo zřejmé, že jeho přednáška bude určitě zajímavá.

Povídání bylo zajímavé…

Na úvod jsme si zopakovali, kde Papua leží, jaký má povrch. Pak jsme přešli k politické situaci a rozdělení ostrova. Promítání snímků s doprovodnými zvuky deštného pralesa (cikád), ukázkou rostlin (palem, eukalyptů) a živočichů (klokana stromového) doplnil zajímavým vyprávěním.

Prezentace s fotografiemi…

Druhá část přednášky byla zaměřena na různorodé domorodé kmeny (Papuánce). Na jejich zvyky, tance, stavby i lidožroutsví“. Všichni byli překvapeni, že je dnes takový způsob života vůbec možný.

Beseda nás zaujala…

Na závěr předvedl názornou ukázku předmětů i domorodých hudebních nástrojů, které jsme předtím viděli na videu v prezentaci.

Těšíme se další povídání…

Pan inženýr vyprávěl, že ho Papua učarovala. Musel se tam už několikrát vrátit a určitě to nebyla jeho poslední cesta. Těšíme na příští povídání.

Foto a text Petr Valeček

Back To Top