skip to Main Content

Je známo, že Češi vaří rádi a naši žáci nejsou výjimkou. Od loňského školního roku mohou navíc využívat školní cvičnou kuchyňku a ke stolování malou jídelnu. Přípravu nejrůznějších pokrmů sladkých i slaných si vyzkoušeli téměř všichni žáci i děti ze školní družiny.

Pár slov na úvod a už pracujeme…

Nejvíc hodin zde tráví chlapci a děvčata ze 7. tříd, kteří mají v rámci pracovních činností vaření. Nápad pana ředitele – vařit s profesionály – zaujal i bývalé absolventy naší školy pana Lubomíra Volfa mladšího i Dominika Unčovského.

Aby kluci a holky viděli, jaký může být výsledek jejich snažení…

A tak mohli žáci ze 7. A nahlédnout pod pokličku skutečným kuchařům, pod jejichž vedením si připravili finger food, což znamená jednohubky, ale v menším provedení.

Studená kuchyně zaujala i kluky…

Pan Luboš s Dominikem přivezli s sebou všechny potřebné suroviny, ale také poukázky na 4 pizzy do jejich restaurace Rezidence pro ty nejšikovnější.

Už mám jasno…

Na stole byl připraven toastový chléb, pomazánky, nejrůznější druhy zeleniny – papriky, rajčata, okurky, salát, mrkev, kadeřavá petržel a podobně, také kandované třešně, sušené švestky a různé druhy sýrů.

Porada s paní učitelkou…

Dominik nám nejdříve ukázal vzorový finger food, a pak už bylo na nás, jaké kombinace si zvolíme. Fantazie a kreativita byly velmi vítané. Každý měl za úkol vytvořit tři vzorové jednohubky, které odborná porota – páni kuchaři a paní učitelka – později hodnotila.

Porota se radí…

Museli jsme si dávat pozor, aby náš pokrm nejen pěkně vypadal, ale také dobře chutnal. To si mnozí neuvědomili. Přestože se do finále dostal krásný finger food s klobáskou a třešní, nezvítězil.

Nejlepší byly holky, kluci se také nemají za co stydět…

Všichni kluci i děvčata dostali od kuchařů pochvalu za snahu, ale nejvíc ocenili finger foody Pavly Muroňové, Martiny Němcové a Míši Moravcové.

Tleskáme nejlepším…

Na závěr hodiny jsme ještě s panem Lubošem i Dominikem besedovali o zdravých jídlech, o kuchařských knihách, které s sebou na ukázku přinesli a podle kterých oba rádi vaří.

Malé poděkování panu Lubomíru Volfovi a Dominiku Unčovskému…

Dominik nám prozradil, že byl úspěšný i v republikových soutěžích a jezdí se také učit od známých kuchařů do Prahy.

Bylo to bezva, děkujeme…

Děkujeme panu Volfovi i Dominikovi za inspiraci i čas, který nám věnovali a těšíme se na další setkání.

Foto Karel Knapp, text Taťána Kurečková

Back To Top