Vezme se velká láhev a naskládá se do ní všechno, co se dá na podzim v přírodě a na zahradě najít. Pak se lahví pomaličku otáčí a náplň se pojmenovává.

Prvňáčkům se podařilo zavařit kukuřici, tykve, bukvice, kaštany, plody pámelníku, ptačího zobu, brambory, bobule jeřabin, česnek i kalinu. Podzim si konzervovali, protože zima už nebude tolik veselá a pestrá. Sklenice slouží také jako pěkná dekorace. Bude jim jeho barvy připomínat.

Na podzim se dá vzpomínat i nad obrázky a výtvory. Děti už vyzkoušely otiskovat jablíčka, lepily semínka slunečnic, na pole sadily řepu a pouštěly draka. Zkusily si i navléknout plody brslenu, šípků, žaludů.

K tomuto ročnímu období patří také stěhování vodních ptáků, kteří přilétají na nezamrzající plochy, aby tam přezimovali. Téma se dětem povedlo zachytit výtvarnou technikou, ve které se kombinuje míchání a nanášení odstínů modré barvy a skládání z papíru.

Z vycházky v zámeckém parku mají úlovky nejcennější. Přírodniny, které park nabídl. Prvňáčci si je mohli rovnou na místě aranžovat na samolepicí obrázek. Až se s námi podzim rozloučí, zůstanou jim hřejivé obrázky a barevné vzpomínky.

Foto a text Vladimíra Dudková a děti z 1. B

Back To Top