Na konci listopadu se v odpoledních hodinách na naší škole utkali deváťáci v chemické soutěži s názvem – „Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR.“ Je určena jen pro žáky devátých tříd. Po celé republice je nyní v plném proudu. Jedná se o stále populárnější klání chemických talentů. Letos probíhá v rámci kampaně Rok průmyslu a technického vzdělávání 2015 vyhlášené Svazem průmyslu a dopravy ČR. Na regionální úrovni se soutěž skládá ze tří kol a uskuteční se v deseti pořadatelských centrech.

První kolo probíhá přímo v učebnách základních škol. Učitelé sami žáky otestují a tři nejlepší vyšlou do kola druhého. To se již uskuteční v prostorách pořádající průmyslovky. V našem případě je to Střední průmyslová škola chemická akademika Heyrovského a Gymnázium Ostrava. I v druhém kole na soutěžící čeká testování teoretických znalostí, jen o poznání náročnější než v kole prvním. Třicet nejlepších žáků postoupí do regionálního finále, které prověří jejich praktické dovednosti v laboratoři.

Do celostátního finále se probojuje 40 nejúspěšnějších mladých chemiků z celé republiky. Z každého regionu postoupí 3 nejlepší žáci.Čtyřicítku finalistů doplní další soutěžící podle míry účasti v 2. kole. Mladí chemici nejprve podstoupí testování teoretických znalostí a poté se zhostí vypracování laboratorní úlohy. Celostátní finále se uskuteční 16. června 2016 v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.

Všichni účastníci celostátního finále se mohou těšit na hodnotné ceny, ti nejlepší pak na iPad, dotykový mobilní telefon nebo elektronickou čtečku. Ani v letošním roce nebude chybět příslib prospěchového stipendia v případě pozdějšího studia na FChT Univerzity Pardubice. Soutěž „Mladý chemik“ vyniká nejen svým rozsahem a zábavností, ale také značnou mírou štědrosti, což jej odlišuje od podobných soutěží. Cílem soutěže je popularizace chemie jako perspektivního studijního i pracovního oboru, který kvalifikovaným odborníkům nabízí jistotu zajímavého uplatnění.

Celkem se zapojilo 14 žáků z devátých tříd. A kdo nás bude reprezentovat 10. prosince v Ostravě?

1. místo – Martina Němcová 9.A
2. místo – Alexandra Šolcová 9.B
3. místo – Sabina Volná 9.B
4. místo – Nikola Gajová 9.A (náhradník)

 Postupujícím držíme palce.

 Foto a text Michaela Kubiszová

Back To Top