Je nám ctí, že jsme dostali možnost zúčastnit se Národní Fairtradové konference nejen jako hosti, ale i jako účinkující. V úterý 6. listopadu jsme se rozjeli v ranních hodinách do Brna. Zde nás čekala netradiční budova Impact Hubu. Konference se konala v místnosti, která byla zároveň přednáškovým sálem, restaurací, odpočinkovou zónou a openofficem.

Cílem letošní konference bylo sdílet nápady z jiných škol a úřadů, které se problematice věnují. Celkem se sešlo 117 lidí. Konference měla 3 hlavní části. Nejprve nás paní Hana Malíková z Fairtrade ČS seznámila s aktuálními trendy ve Fairtrade, upozornila v něm i na nárůst prodeje fairtradových výrobků, zvláště u kakaa. Pak následovala prezentace Stanislava Komínka z NaZemi s příběhy konkrétních pěstitelů a pěstitelek.

Poté jsme se rozdělili do skupinek a metodou World café jsme interaktivně řízeně diskutovali o 3 otázkách, které směřovaly na prožitky, přínosy a celkovou změnu v problematice fairtrade. Po vynikajícím a zcela netradičním obědě následovalo naše hudební představení. Vystoupili jsme se dvěma písněmi týkajících se důstojných pracovních podmínek: Jsou to lidi jako myŽijeme ve světě. Podařilo se nám do zpívání zapojit i obecenstvo. U mnohých texty písní vyvolaly slzy. Sklidili jsme velkou pochvalu. Podle slov Standy Komínka se nám podařilo mnohé inspirovat.

Poslední třetí fáze konference bylo diskusní fórum. To nabídlo prostor pro diskusi k osmi tématům, u kterých mohli zúčastnění lidé diskutovat své příklady dobré praxe, klíče k úspěchu, překážky a potřeby. Jsme rádi, že můžeme svými projekty inspirovat jiné školy a organizace. O konferenci se více dočtete zde.

Foto Veronika Glötzerová, Michaela Kubiszová, text Michaela Kubiszová

Back To Top