Připravit jednoduchý zeleninový salát podle receptu se snažili holky a kluci z 2. B. V pátek ráno si oblékli zástěry, rozdělili se do skupinek a odebrali do cvičné kuchyně.

Kluci a holky z 2. B…

Tam měli připravené všechny potřebné suroviny a návod, z něhož si museli vyčíst přesný pracovní postup. Pak už se malí kuchtíci pustili do práce.

Loupeme a krájíme…

Loupali, krájeli, dochucovali, ochutnávali a vzájemně si nahlíželi do mís. Když byl salát hotov, vymýšleli mu společný název, třeba Ohnivý kuře.

Všem nám jde práce od ruky…

Pak plné nádoby přenesli do školní kuchyně. Paní kuchařky jim je ochotně uložily do lednice, protože toto jídlo chutná nejlépe vychlazené.

To si pochutnáme…

Za hodinu se druháci vrátili, dobrůtku si vkusně naservírovali na talíře a společně posvačili. Po chutném jídle si samozřejmě vše umyli a uklidili. Chtěli byste si také pochutnat? Jestli ano, přidáváme recept.

Ingredience
200 šunkového salámu, 200 g tvrdého sýra, 3-4 vejce natvrdo, 1 salátová okurka, 4 větší rajčata, 2 papriky různých barev, 5-6 lžic smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř, cibulová nať nebo pažitka

Postup
Salám pokrájíme na proužky, sýr a vejce na kostičky, okurku na tenké plátky, rajčata na kousky a papriky na drobné nudličky. Všechno smícháme v míse, zalijeme smetanou, osolíme, lehce opepříme a důkladně promícháme. Podáváme vychlazené s čerstvým pečivem, nejlépe celozrnným.

Foto a text Alena Václavíková

Back To Top