Na kole snad umí jezdit každý z nás. Ale známe všichni dobře dopravní předpisy? Víme, jak má vypadat kvalitně vybavené a seřízené kolo? O tom všem vás mohou poučit letošní čtvrťáci. Celý rok se pilně učili pravidla pro bezpečnou jízdu na kole. Trénovali a jezdili cvičit do Krnova na dopravní hřiště.

Zpočátku pro mnoho z nich obrovský problém, ale po několika pokusech se jim začalo dařit. Zvládli všechny úkony, jež musí správný cyklista ovládat (dát znamení paží, držet se ve správném jízdním pruhu, nejezdit do protisměru, dávat přednost chodcům…), a to nejdůležitější, znát pravidla silničního provozu a značky.

Vše si zkoušeli ve škole a na webových stránkách Škoda hrou. Své vědomosti a dovednosti si nakonec ověřili v soutěži, kterou si pro ně připravily paní učitelky. Jako dopravní komisařky prozkoušely cyklisty nejprve z poznávání deseti vybraných dopravních značek, povinného testu a jízdy zručnosti.

Plocha před školou se proměnila v překážkovou dráhu, sestavenou z několika nepříjemných nástrah, jež na ně čekaly. Byl to např. dlouhý žlábek, slalom, přenesení kelímku s vodou, zubatice, laťka, co se nesmí při zabrzdění shodit. Po sečtení bodů vyhlásily komisařky vítěze a předaly medaile a ceny.

Z hochů se mezi nejlepší cyklisty zařadili Michal Šlor, Stefan Tusis a Matěj Tupý. Z děvčat Natálie Bučková, Anna Veselá a Beáta Jančová. Bezpečnou jízdu na silnicích přejeme nejen čtvrťákům, ale všem dětem!!!

Foto a text dopravní komisařky R. Hajná a J. Vyležíková

Back To Top