Detektivy v přírodě se na chvíli stali žáci šestých až devátých tříd, kteří se zúčastnili školního kola Biologické olympiády. Teoreticky luštili různé záhady, jež se v přírodě odehrávají. Pomocí stop, zbytků potravy, trusu a peří odhalovali, které zvíře by se tak na určitém místě mohlo pohybovat, lovit nebo jen odpočívat.

Z obrázků hádali, kdo bydlí v podzemní noře či kdo postavil hnízdo zavěšené na listech rákosí. Hledali odpovědi na otázky, kdo zanechal skvrny na rostlinách, co jsou to hálky a co způsobilo holožír na stromech.

Mladší účastníci navíc měli za úkol poskládat dohromady devět živočichů, kteří byli rozloženi na kousky. Uhodnout, která končetina, popř. ocásek je ten pravý, nebylo vůbec jednoduché, a k tomu ještě museli soutěžící určit, o jakého živočicha se jedná.

Nejlepším detektivem v mladší kategorii se stala Lenka Křištofová ze 7. B, druhý nejvyšší počet bodů získala její spolužačka Natálie Němcová a na třetím místě skončil Michal Hovadík ze 6. A.

Ve starší kategorii zvítězila Ivana Kotková z 9. B, těsně za ní se umístila Klára Gebauerová z 8. B a o třetí příčku se podělily se stejným počtem bodů Kristýna Fedorová z 9. B a Bianka Bakošová z 8. B.

První dvě vítězky z každé kategorie postupují do okresního kola, které se uskuteční v dubnu. Čeká je vstupní úkol, na kterém si prakticky vyzkouší práci s odléváním stop, hledání vývržků atd. Vítězům gratulujeme a ostatním děkujeme za účast.

Foto Regína Hajná, text Miroslava Tupá

Back To Top