Víte, co je to djembe? Naši žáci 2. stupně ano. Jedná se o africký sólový buben, který bývá vyráběn z mahagonového dřeva a kozí kůže.

Lektor Pavel…

A právě na tento nástroj už umí všichni, kteří se zúčastnili workshopu pod vedením skvělého ostravského bubeníka Pavla Nowaka, zahrát dva základní údery – tzv. bas a tón.

Rytmus máme v těle…

Žáci si vyzkoušeli, že udržet rytmus není zcela jednoduché, někteří měli stále tendenci zrychlovat. Pavel zpíval během výuky i africké lidové písničky.

Hrát se dá i na tělo…

Účastníci workshopu si vyzkoušeli také body music, tedy hru na tělo, kdy kombinovali tleskání, dupání atp. Během výuky se třídy rozdělily zpravidla na tři skupiny a hrály různé rytmy dohromady, což se odborně nazývá polyrytmie. Z hodin hudební výchovy byste měli znát slovo polyfonie neboli vícehlas.

Na závěr zhlédli žáci francouzské video z Guiney, kam Pavel jezdí. Africká vesnice nemá elektřinu, plyn, vodu tahají ze studny a myjí se a perou v řece. Jí jen jednou denně. Všichni žáci si uvědomili, že mají velké štěstí v tom, kde se narodili a v jakém komfortu vlastně žijí.

Foto a text Veronika Glötzerová

Back To Top