Již od pondělního rána sledovali žáci 7. B na internetu vývoj předpovědi počasí na následující dny. Nenechali se odradit deštěm, mlhami ani nízkými teplotami. A ve středu 13. června vyrazili na školní výlet do oblasti Vrbenska.

Na vlakovém nádraží v Městě Albrechticích…

Vrbno pod Pradědem je neodmyslitelně spjato se sklářským průmyslem. Cenné informace o historii a výrobě skla získaly děti při exkurzi soukromé sklárny TOMI. Mnozí neodolali umění historického skla a zakoupili zdobené sklenice jako dárek pro rodiče.

Ve sklárně…

Neustávající déšť přinutil paní učitelku Nelu Akritidis Čtvrtníčkovou zvolit plán B. Pěší túru přes Drakov do Heřmanovic nahradila cesta autobusem. Nutno přiznat, že žáci nesmutnili. Naopak měli radost, že jejich nohy zůstaly patnáctikilometrového pochodu ušetřeny.

Prší, nevadí…

Po ubytování na heřmanovické chalupě se už všichni těšili na opékání špekáčků a soutěže družstev. Hraním her tak žáci rozvíjeli nejen své manuální a intelektové schopnosti. Vzájemně se ještě více poznávali a utužovali vztahy v kolektivu. Úspěch slavily především hry: komando, prosoukávaná, malá milá kočička, brčka, lovení balonků ve vodě, poklička a mnoho dalších.

Bavíme se, hrajeme hry…

Před noční výpravou nechybělo ani vyprávění strašidelných historek při svíčkách. Některé příběh o heřmanovickém dřevorubci, který ve sklepě svého domu rozřezával lidská těla, pořádně vyděsil. Okolo desáté hodiny se všichni vybavili pláštěnkami, baterkami a vyrazili do terénu. Na kopci nad chalupou pak proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů soutěže družstev. Nechyběla sladká odměna ani ohňostroj. S hořícími prskavkami se děti vrátily zpět na chalupu.

Noční vycházka…

Ve čtvrtek se sedmáci opět probudili do deštivého rána. Navzdory slabému dešti a remcání vyrazili po snídani na hřebenovku do Spálené. Téměř tři hodiny překonávali strmé kopce, prudká klesání a rozbahněné lesní cesty. Silný liják před cílem promočil poslední zbytky suchého oblečení, co měli žáci na sobě. Odměnou za nesnáze byl všem teplý hovězí guláš a dobrý pocit z překonání sebe sama.

Alex má slovo…

Po prohlídce dančí farmy následovala už jen cesta domů autobusem. V Albrechticích si pak rodiče převzali devatenáct blátem obalených prasátek. A kam pojede 7. B na školní výlet příští rok? Že by zase do Heřmanovic? Nechte se překvapit!

Foto a text Nela Akritidis Čtvrtníčková

Back To Top