Jedinců trpící intolerancí na lepek v naší společnosti stálé přibývá. Tyto osoby by se měly vyvarovat konzumaci potravin vyrobených z běžných obilovin (ječmen, pšenice, žito, oves). Když otevřete kuchařku moučníků, okamžitě zjistíte, že základem většiny receptů je mouka. Děvčata ze 7. A se ale  v rámci akce Peče celá škola rozhodla potěšit i ty, kteří by měli ve své stravě lepek zcela vynechat. Recept na bezlepkový makovec je úplně snadný a suroviny zajisté najdete bez přípravy doma ve spíži a lednici.

Ingredience:

200 g mletého máku
4 vejce
125 g másla (pokojové teploty)
125 g cukru krupice
limetková šťáva z jedné limety (lze nahradit citronem)
100 g cukru moučky

Postup:

V kuchyňském robotu utřete nejprve máslo s cukrem (krupice) a žloutky. Přidejte mák a nechejte pořádně vymíchat. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte máslem dortovou formu (ø 22 cm). Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Ten potom lehce vmíchejte do směsi. Těsto přendejte pomocí stěrky do dortové formy a pečte cca 20 minut. Z limetkové šťávy a cukru moučky připravte polevu. Tou potřete upečený makovec. Nechte  v chladničce ztuhnout a podávejte.

Tipy a triky:

Množství cukru je uvedeno dle původního receptu. Doporučujeme dát o něco méně. Kdo nemá rád kyselejší polevy z citronu či limetky, může makovec pocukrovat moučkovým cukrem nebo potřít čokoládovou polevou.

Foto Vanesa Kočířová, text Nela Akritidis Čtvrtníčková

Back To Top