Pro žáky základních škol byl minulý týden připraven v Krnově „Týden knihoven“. Naše třída 4. B se proto rozhodla, že se ráda dozví něco nového. Paní knihovnice nám vyprávěla zajímavosti o knihách. Vůbec jsme netušili, že se papír vyráběl ze starých hadrů a lidé zkoušeli psát na voskové tabulky, hliněné destičky, březovou kůru.

Paní knihovnice vypráví …

V Číně dokonce na hedvábí. K psaní se používaly brky a štětečky. Řekli nám také, že knihy byly v historii velice cenné a drahé, a proto je lidé svazovali řetězy, aby je nikdo nemohl ukrást. Za knihu jste si prý mohli koupit i celou vesnici.

Vyšíváme, tvoříme …

Zajímavé pro nás byly i komiksy, které se nazývají „ Manga“ a začínají se číst od zadní stránky. Nakonec jsme si mohli vyzkoušet dva testy, ve kterých jsme byli úspěšní, protože jsme dávali pozor. Pak nás ještě čekalo dopravní hřiště, kde jsme se projeli na kolech, protože se připravujeme na složení cyklistických zkoušek.

Má v pořádku zvonek?

I my jsme si pro vás malý test připravili. Doplňte názvy slavných dvojic (nejen) z knížek. Pro jednotlivce, kteří odevzdají doplněný seznam správně, je ve 4. B připravena odměnááááá!

 

poř. č. pohádková dvojice doplňte chybějí jméno
1. Křemílek a …  
2. Spejbl a …
3. Pejsek a …  
4. Hanýžka a …  
5. Luisa a …  
6. Anička Sřítek a …  
7. Kubula a …  
8. Mach a …  
9. Kráska a …  
10. Rumcajs a …  

Foto Regína Hajná, text Anička Veselá – 4. B

Back To Top