Jakmile mobilní aplikace Foreca ukázala dvoudenní příznivou předpověď počasí, rozhodla se 6. A, že neodkladně vyrazí na plánovaný školní výlet. Nejprve třída zamířila do Zlatých Hor. Díky moderním interaktivním technologiím se žáci seznámili se zlatohorským regionem, historií hornictví, dobovým nářadím a náčiním, naučili se poznávat některé nerosty,  nahlédli do selské jizby i středověké mučírny.

Po zchlazení se vynikající zmrzlinou následovala prohlídka skanzenu. Zde mohly děti nahlédnout do skromných příbytků horníků, seznámit se s původní těžbou zlata a po rychlokurzu rýžování zkusit najít nějakou tu zlatinku.

Následovalo avizované překvapení, které mělo být náhradou za jízdu na horských tříkolkách. Sjezd na bobové dráze ve Vrbně pod Pradědem nadchl úplně všechny. Po intenzivním dopoledním programu se žáci těšili na ubytování na chalupě v Heřmanovicích. Zde po krátkém odpočinku následovalo hraní her a soutěžení ve družstvech. Na rozlehlé zahradě si šesťáci zahráli na závod veslic mezi Oxfordem a Cambridge, dále také na liščí rodiny a oblíbenou hru na „čůrání“. Všem pomalu vyhládlo, a tak vyrazili do restaurace Ve Stáji na pořádnou večeři.

Cestou zpět vyprávěla paní učitelka dětem historku o dřevorubci, po jehož smrti byly ve sklepě  domu objeveny dětské kosti. Paní učitelka také dodala, že za dlouhých letních nocí se Heřmanovicemi ozývá zvuk motorové pily. I těm největším hrdinům šel mráz po zádech. Snad právě proto na noční stezku odvahy nenastoupila třída 6. A v plném počtu. Vyrazilo patnáct nejodvážnějších a zajisté vám potvrdí, že vydat se na lesní cestu za svitu svíček s vědomím čekajících strašidelných nástrah chtělo značnou dávku kuráže.

Následující ráno se výletníci opět probudili do sluncem zalitého letního dne. Cestou k Poštovní štole se někteří pořádně zapotili. Čekalo je však příjemné zchlazení. Po vybavení bezpečnostními helmami a svítilnami strávili více než hodinu v podzemí při stabilní teplotě sedm stupňů. V důlním díle z 16. století se žáci seznámili se způsobem těžby mědi a mohli obdivovat překrásnou modrou alofánovou výzdobu.

Po krátké zastávce a občerstvení na chalupě vyrazila 6. A na autobus, který je zavezl zpět k domovu. Školní rok však ještě nekončí, takže se třída ještě může těšit na další společné zážitky.

Foto a text Nela Akritidis Čtvrtníčková

 

Back To Top