Dům přírody Poodří je návštěvnické středisko zaměřené na poznání přírody. Nachází se v areálu Záchranné stanice v Bartošovicích na Novojičínsku. A právě tam zamířili žáci, aby se zábavnou formou seznámili s přírodou Chráněné krajinné oblasti Poodří. Dozvěděli se, jak mohou pomoci poraněným a vyhladovělým zvířatům.

Středisko se skládá ze tří samostatných částí. Z vnitřní přírodovědné interaktivní expozice, kde naši žáci viděli přikrmování veverčete, budku plnou malých modřenek, o které se postaral cizí pár sýkorek, také malé srnče, zajíčka březňáčka a další živočichy, kteří naši pomoc vítají, ale také jiné, kteří ji naopak vůbec nepotřebují!  V druhé části, a to v expozici živých zvířat, děti za doprovodu průvodce záchranáře zhlédly spíše zástupce ptáků, kteří se ve stanici zotavují, ale také ty, kteří jsou zde umístěni natrvalo, protože jejich zranění neumožňuje návrat do přírody.

Mezi nimi bylo mnoho dravců, sov, čápi, ale i veverky a králík divoký. V poslední části byla dětem promítnuta prezentace šelem. Na stanici nechyběla taktéž zvířata vycpaná pro názorný přehled fauny Poodří.  Děti je pojmenovávaly, které neznaly, ty se snažily si zapamatovat. Ale i kdyby si nezapamatovaly nic než to, že existují nějaké záchranky pro zvířata, tak tato exkurze splnila svůj smysl!

Foto a text Vladimíra Dudková

Back To Top