Na Škaredou středu se naši čtvrťáci vypravili za velikonočními zvyky a tradicemi do skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Od tetiček a strýců z jednotlivých chalup slyšeli mnoho zajímavých a poutavých informací.

Tradice je tradice…

Například o vynášení Morany (jejím upálením či utopením odcházelo ze vsi vše špatné), o palmových ratolestech, kočičkách (lidé si je nechávali v kostelech posvětit a přikládali jim ochrannou moc). Nad stoly se zavěšovaly tzv. muší ráje (slaměné ozdoby z klasů jako předzvěst nové setby).

Poslouchali jsme…

Na Zelený čtvrtek naposledy zazněly kostelní zvony a nastupovali „rapačáři“ (chlapci, kteří obcházeli stavení s řehtačkami a rámusem vyháněli zlé síly). Děti se také dozvěděly o tradičních velikonočních pokrmech a některé i ochutnaly.

Samé dobroty…

Pučálka (máčený, vařený a posléze upražený hrách) budila zpočátku u dětí malinko nedůvěry, ale po chvíli byla z talířů pryč. Do jidášů (pečivo z kynutého těsta pokapané medem) nemusel nikdo nikoho pobízet.

Zkus…

Doslova se po nich „zaprášilo“. Na závěr si děti vyzkoušely pletení tatarů z vrbového proutí a zdobení vajíček pomocí vosku a barev.

V Rožnově se všem líbilo…

I když se Velikonoce – jinak též svátky jara, letos zahalily do sněhového hávu, připravený program ve Valašské dědině se všem velice líbil.

Foto a text Erika Kynická

Back To Top