Děti z 1. B a z 3. B se vypravily na školní výlet do Ruční papírny ve Velkých Losinách, kde se papír vyrábí stále stejným způsobem již 400 let. Třeťáci šli vstřebávat informace na exkurzi, prvňáci šli rovnou pracovat. Každé dítě si nabralo z kádě do formy papírovou směs. Protřepáváním se zbavilo vody a mokrou směs vytlačilo na bavlněnou utěrku. Takto vyrobený mokrý list papíru putoval do sušičky. Zatímco se list sušil, děti si vyráběly pod vedením pracovnic papíren krabičku, list s pečetí, obálku a záložku do knihy.

Do složky výrobků vsunuly svůj vyrobený a usušený list a šlo se na svačinu. Prvňáky v dílně vystřídali třeťáci, kteří si také zhotovili výše uvedené výrobky z papíru. Po krátké přestávce jsme vyrazili směrem na Olomouc. Jenže hned za Šumperkem nám směr začaly měnit objížďky a uzávěrky silnic. Vůbec nelitujeme, že se nám cesta prodloužila, protože jsme jeli neuvěřitelně krásnou přírodou, kde nebyla nouze spatřit naše lesní zvířátka. Po chvíli náš autobus stoupal k Zoo na Svatém Kopečku.

Koupili jsme vstupenky a honem spěchali k ohradám, klecím a voliérám s exotickými zvířaty. Děti nejvíce bavilo krmit malé kozičky, akrobatické vystoupení opiček, elegantní žirafy, růžoví plameňáci, spící lvi a tygři, smečka vlků a miloučké surikaty. Na cestičkách u stánků je lákalo nakupovat krmivo pro zvířátka, šmoulí modrou zmrzlinu a pamětní medaile. Nakonec si nějaká malá i velká zvířátka koupili a vezli si je domů. Ne živá, ale plyšová. Po svačince jsme nastoupili do autobusu a vydali na zpáteční cestu do Města Albrechtic.

Foto a text Irena Santariusová

Back To Top