V úterý 20. února jsme se rozjeli obhájit loňské vítězství a postup do celostátního kola v soutěži Talenty pro firmy T – PROFI. Akce proběhla opět v sídle firmy Bašista v Krnově.

Už jsme se nemohli dočkat setkání s našimi staršími kamarády ze Střední průmyslové školy Krnov – Oldou, Ondrou a Honzou. Po registraci, zahájení a instruktáži k soutěži pro nás Lukáš vylosoval stůl č. 5. Dostali jsme vlastní stavebnici v kovovém kufru a plány s úkoly.

Pracovali jsme v sehraných dvojicích a po hodině usilovné práce jsme byli nejrychlejším týmem. Krátká přestávka a osvěžení na vzduchu před halou nás opět vrhla do práce. Bez větších obtíží jsme vše zvládli. Hotový výrobek, vše srovnáno, hlásíme hotovo. Jsme připraveni na důkladnou kontrolu porotců, která hodnotí přesnost i funkční provedení běžícího pásu.

Jsme připraveni na důkladnou kontrolu porotců, která hodnotí přesnost i funkční provedení běžícího pásu. Během hodnocení poroty jsme byli na exkurzi v hale firmy, kde se vyrábí různá strojní součástky podle přání zákazníků.

Přesnost výrobků kontroluje 3D měřící přístroj propojený s počítačem, který vyhodnotí úplně bezchybnou výrobu a zaručí přesnost výrobku. Takový přístroj nemají ve všech firmách. Vytiskne vám prostě protokol a je hotovo. V hale jsme se setkali s bratrem našeho spolužáka. Mirek nám ukázal svou práci.

A teď se už spěcháme na hodnocení. Trošku je nám líto, že podobné soutěže se už nemůžeme v dalším roce zúčastnit – budeme už šesťáci. A je to! Získali jsme 2. místo v soutěži za vítěznou sestavou pana Bašisty, ale podle porotců jen o chloupek. O to víc nás potěšila ještě jedna výhra – stali jsme se nejsympatičtějším týmem a dárkový koš z rukou pana Bašisty a velký potlesk všech nás moc potěšil.

Pan učitel ze střední školy spolu s kluky nás ještě pozval na návštěvu jejich školy. Pak už jsme se těšili domů. A ještě jedna pochvala pro studenty z albrechtického učiliště, kteří se starali o naše žaludky – koláčky, guláš, bageta a řízky byly výborné! Poděkování patří i panu učiteli Martinu Jargašovi, který nás na soutěž připravoval a vedoucímu týmu z firmy ELFE.

Foto a text Dagmar Vopelková

Back To Top