Vánoční doba se blíží, všichni se těšíme na pěkné chvíle u stromečku. Letošní předvánoční dobu si mladší žáci naší školy zpříjemnili výletem do druhého největšího polského města Krakova. Někteří poprvé okusili samostatnou návštěvu u našich severních sousedů. A co vše viděli – posuďte sami z jejich kratičkých vypravování.

Nejvíce se mi líbil drak u dračí jámy s chrlícím ohněm. Navštívili jsme kostel s kaplí nejslavnějšího papeže Jana Pavla II, tady jsem si napsal přáníčko, které mi pomůže splnit – snad se přimluví … Zastavili jsme se u paní , která prodávala preclíky – všichni si je nakoupili a pak jsme krmili holuby. Malá firma na výrobu bonbónů neměla chybu, ukázka celé výroby nás uchvátila, a jak se to všechno obarvuje – věřili byste, zelená – kopřivou, červená- z krunýřů brouků, modrá z borůvek, červené řepy, chilli papriček atd. Krásná lízátka, neuvěřitelné obrázky uvnitř bonbónů a skvělá chuť.

Překrásná výzdoba svítící obří baňka, andělé a paví peří, krásné vánoční stromky a osvětlení budov na náměstí. Je to město, ve kterém žije asi milión obyvatel a přijede sem 8 miliónů turistů ročně… Trubač, který troubí z vysoké věže každou hodinu na památku muže, který ohlašoval nebezpečí v blízkosti města.

Výborně jsem se najedl v mekáči, užil jsem si to, koupil jsem si baňku na památku. Zámek se mi líbil, chrám a zlatá výzdoba uvnitř, park a taky zbytek hradeb a jediná zachovalá brána. Dlouhá cesta – fajn zážitky, moc se mi zájezd líbil, ale byl jsem rád, že už budu zase doma. Jak se říká všude dobře – doma nejlépe. Možná nás za rok napadne opět někam vyrazit.

Foto a text žáci 4. B a Dagmar Vopelková

Back To Top