Ahoj kamarádi! Jak se máte? Mně utíká první třída ve Španělsku jako voda. Téměř každý den nosím ze školy nějaký domácí úkol z matematiky, španělštiny nebo angličtiny. Snažím se ho napsat co nejrychleji a dobře, abych pak už zase mohl běžet na fotbal nebo na tenis. Zkrátka se nezastavím! Tím ale nechci říct, že bych si na vás, moji kamarádi z albrechtické 1. B, nevzpomněl. Kdepak! Často si prohlížím fotky na webových stránkách vaší školy a říkám si, že bych si s vámi rád něco zahrál, nakreslil nebo zaběhal v tělocvičně.

Kašpar, Melichar a Baltazar…

Za dveřmi jsou Vánoce, na které se moc těším. S mým mladším bráškou už jsme pomohli nastrojit vánoční stromeček doma i na zahradě. Dokonce jsme vytvarovali i pár vanilkových rohlíčků, kterými už krásně provoněl náš dům. Taky jsem už napsal dopis Třem králům (Reyes Magos), kteří ve Španělsku nadělují dárky. A letos i Ježíškovi. Třem králům jsem psal španělsky a Ježíškovi česky, aby mi každý z nich rozuměl. Jsem moc zvědavý, jestli mi vyplní všechna přání.

Mikuláš má knihu „Všudybylku“…

Jé, kamarádi, teď jsem si na něco vzpomněl. Byl za vámi Mikuláš, čert a anděl? Tady za španělskými dětmi nechodí, a nevím proč. Ale za námi dětmi z české školy Madrid přišel. Česká škola Madrid je sobotní škola, kam se jezdím učit češtinu společně s dalšími česko-španělskými dětmi. A bojíte se čerta? Já se přiznám, že trochu jo. Občas doma zlobím. A tak jsem se bál, že až se to Mikuláš dozví ze své knihy Všudybylky, že dá čertovi příkaz, aby si mě odnesl do pekla. Ale naštěstí to neudělal! Slíbil jsem, že se polepším. Zazpíval jsem mu českou písničku o Mikulášovi. Čert pak už jen zařinčel řetězy a anděl mi dal nakonec i pytlík se sladkostmi. A představte si, že někteří dostali bramboru!

Besídka pro rodiče…

Už se taky moc těším na vánoční besídku ve španělské škole. Na tu si každá třída připraví krátké vystoupení. Přijdou se na nás podívat rodiče. To je potom tréma! Minulý rok jsme například zpívali španělskou koledu o jednom sobovi, kterému se všichni smějí do doby, dokud si ho nevybere Santa Claus k rozvozu vánočních dárků. A pak jsem přednášel jednu anglickou vánoční básničku. Co budeme dělat letos, to je zatím překvapení.

 

Tři králové a já…

Jak už jsem vám psal, tady nadělují dárky hlavně Tři králové. K nám domů přijde letos i Ježíšek. Nevím, proč vloni nepřišel. Asi se někde cestou zapovídal, anebo zatoulal…Tři králové (Kašpar, Melichar a Baltazar) přijíždějí na svých velbloudech 5. ledna večer. Proto je nutné jít velmi brzy spát, aby nebyli rušeni při své práci. K vánočnímu stromečku se pro ně připravuje něco na posilnění (několik kousků vánočky a trochu mléka). Druhý den ráno se rozbalují dárečky, které pod stromečkem nechali. Večer pak bývá průvod městem a královský doprovod rozdává dětem bonbóny. Pokaždé jich nasbírám tolik, že mám vystaráno až do Velikonoc. 

P. S. Brzy se vám zase ozvu. Mějte se moc hezky, nezlobte paní učitelku a hodně se učte!

Váš David

Back To Top