V pondělí 29. května k nám na školu přijelo Úžasné divadlo fyziky. Třetí až šesté ročníky zhlédli představení s názvem Hluboko pod nulou. Celou hodinu probíhaly experimenty s tekutým dusíkem, který dosahuje teploty téměř mínus 200 stupňů Celsia. Kapalný dusík je tak studený, že se v něm květina rozpadne na střepy. Takový mráz z přírody neznáme, věci se v něm chovají opravdu zvláštně.

Našli se i odvážlivci, kterým byla ruka polita tekutým dusíkem. Na vlastní uši mohli žáci slyšet, proč není dobrý nápad, dusík zavřít do uzavřené nádoby. Sledovali jsme, jak se změní barva LED světla, když se vloží do tak ukrutného mrazu.

Pro sedmé až deváté ročníky bylo připraveno představení s názvem Budiž světlo. Žáci zjistili, jak se z bílého světla udělá barevné. Zkoumaly se spektra různých zdrojů světla. Zajímavé bylo sledovat výboje v zářivkách a neonových výbojkách.  Nakonec nás překvapil pokus se sodíkovou lampou, pod jejíž světlem zmizely z místnosti barvy. Už se těšíme na další návštěvu.

Chtěla bych poděkovat panu Hermanovi, který poskytl škole finanční dar pro snížení vstupného na tuto science show a úžasnému týmu fyziků divadla ÚDIF, kterému se naprosto dokonale povedlo nadchnout žáky natolik, že nechtěli z představení odejít.

Foto, video a text Michaela Kubiszová

Back To Top