Turistická sezóna na Linhartovském zámku bude zahájena 25. května 2014 od 10 hodin. Již devět let se otevírají jeho dveře široké veřejnosti (videa z prvního slavnostního otevření zámku v roce 2005 ZDE – I. díl a ZDE – II. díl). Za uplynulé období do něj vstoupily tisíce návštěvníků.

Nejen turisté z celé republiky, ale i obyvatelé našeho regionu se rádi opakovaně potěší prohlídkou vzácné keramiky – pohádkovými postavičkami pana Jana Kutálka a stálou expozicí výtvorů v I. dětské galerii.

Stejně tak je však lákají každoročně obměňované expozice děl z různých výtvarných oblastí, historie i poznávání přírody. Se zvědavostí vyčkávají, co nového jim kastelán pana Jaroslav Hrubý a jeho spolupracovníci připraví pro novou sezónu.

I letos jde o příjemné překvapení, na které se mohou těšit především děti. Na dlouhodobou návštěvu přijedou světoznámé loutky Spejbl, Hurvínek, Mánička i Žeryk z pražského divadla S+H. Aby jim nebylo na zámku smutno, vytvořili malí umělci z Výtvarné dílny pana Jaroslava Hrubého stejné postavičky z kašírovaného papíru v nadživotní velikosti.

Jak se jim dílo zdařilo, můžete zjistit na připojeném foto-video a fotografiích z jejich cesty na zámek. Samozřejmě ale bude nejlepší, pokud TIP NA VÝLET pojmete aktivně a do Linhartov zavítáte osobně.

Spejbl, Hurvínek, Mánička a Žeryk už jsou na zámku (archiv MF DNES)

Vyčerpávající informace o programu Kulturního léta 2014 i o akcích z předchozích let jsou na stránkách www.zameklinhartovy.cz. Virtuálně můžete zámek navštívit prostřednictvím 15 panoramatických fotografií ZDE (prostředí zámku včetně expozic vystavených v roce 2013).

Zajímáte-li se o novodobou historii zámku, můžete si prohlédnout i další připojená videa kliknutím na vybraný odkaz:
Pozvánka na Linhartovský zámek – díl I., Pozvánka na Linhartovský zámek – díl II.,
Linhartovský zámek – Velikonoční jarmark 9. dubna 2011, Linhartovský zámek – První dětská galerieJarmark na Linhartovském zámku 5.12. 2012, Pozvání na Linhartovský zámek 18. 3. 2011, Linhartovský zámek – expozice SAFARI 2011, Jarmak na Linhartovském zámku – 1. prosince 2012.

Foto a text Karel Knapp

Back To Top