Bláznivá zima je skoro za námi. Prvního března začalo meteorologické jaro a to astronomické je za dveřmi. S přibývajícím sluníčkem a zvyšujícími se teplotami přibývá vyznavačů pohybu v přírodě.

Potěšitelné je, že i v našem regionu je již kam zajít. Narůstá počet cílů, které stojí za to vidět. K „naší“ hojně navštěvované rozhledně Na Hraničním vrchu se v měsíci listopadu 2013 přiřadila nově vybudovaná rozhledna Na Skalce.

Jde o zajímavou dřevěnou stavbu vysokou 20 metrů, která se nachází přibližně 1 km západním směrem od léčebny Horní Holčovice na jižním nezalesněném svahu Moravského kopce v nadmořské výšce 782 metrů.

Přístup k rozhledně je možný z velké části jen přes areál zdravotnického zařízení, kde jsou v domcích, zachovávajících původní ráz vesničky, ubytováni pacienti, kteří se snaží zbavit různých typů závislostí.

Pobývají zde také lidé s duševními poruchami. Aby bylo zajištěno soukromí léčených klientů, je nutno po vstupu do areálu dodržovat vnitřní řád nemocnice, na nějž upozorňují informační tabule.

Odměnou za výstup na rozhlednu vám za pěkného počasí budou výhledy na vrcholky Jeseníků, Beskyd i Nízkých Tater, podívat se můžete i do Polska. 

Foto a text Karel Knapp

Back To Top